12 Nov
12Nov

תפוח אדמה, עגבניה וחציל הם חלק ממשפחה הנקראת סולניים, אשר מכילה תרכובות אורגניות העונות לשם אלקלואידים. אחד מהאלקלואידים נקרא סולנין (Solanine), שזהו רעלן טבעי הנוצר כחלק ממנגנון ההגנה של הצמח, כאשר הוא נחשף לחום או לחות למשל, והוא נמצא בתפו"א. אלקלואיד אחר מכונה טומטין (Tomatine) ונמצא בעגבניה.

רעלן – מה זה אומר באמת?
אכילה עודפת של הסולנין (גם של הטומטין, אם כי הוא נחשב לפחות רעיל) עלולה להביא תוך מספר שעות לתופעות לוואי קשות במערכת העיכול, כגון בחילות, הקאות ושלשולים, ובמקרים של צריכה עודפת (מעל 3 מ"ג/ק"ג גוף, לא קל להגיע לכמות כזו) – אף למוות.

איך מזהים את הרעלן?
הצבע הירוק עושה לנו את העבודה. עגבניה ירוקה או תפו"א עם כתמים ירוקים (או עם ניצנים) מעידים על הימצאות של הרעלנים.

מה ניתן ולא ניתן לעשות?
רוב הסולנין נמצא בקליפה של תפוח האדמה, ולכן קילוף יפחית כ-50% מכמות הרעלן. בישול במיקרוגל גם כן יפחית את הכמות, אך לא בהרבה.
לעומת זאת, אפיה בתנור או חימום אינם מורידים את כמות הסולנין, וגם היעלמות הצבע הירוק (למשל, אם מכניסים למקרר) לא תגרום להפחתת כמות הסולנין.

שורה תחתונה – להפסיק לאכול עגבניה או תפו"א?
ממש לא! ניתן ואף רצוי להמשיך לצרוך אותם, אם כי מומלץ לקנות עגבניה אדומה ובשלה, וכן תפו"א שאינו מכיל כתמים ירוקים, וכמובן, פשוט לשים לב האם מופיע הצבע הירוק.

** דבר אחרון – לגבי זנים של עגבניות ירוקות, כמו "שרי מנומר", אין כלל בעיה לאכול.