מה באמת כדאי לאכול כשסובלים משלשולים?
שלשול הוא מצב לא נעים, אבל גם שכיח מאוד, ויכול להיגרם למשל מזיהום, מזון מקולקל או תרופות. הוא גורם לאיבוד נוזלים, חולשה ולעיתים גם חוסר תיאבון. למרות הפיתוי “לתת למערכת העיכול לנוח”, מחקרים מראים שדווקא תזונה נכונה וקלה לעיכול עוזרת לגוף להחלים מהר יותר ולמנוע התייבשות.
בעבר היה מקובל להמליץ על צום זמני, אך כיום ידוע שהימנעות מאוכל עלולה להחמיר את המצב, בעיקר בילדים ובקשישים. הגוף זקוק לאנרגיה, לנוזלים ולחומרים מזינים כדי לשקם את רירית המעי ולהחזיר את האיזון החיידקי.
כיום ההמלצה המעודכנת היא לא להסתפק בדיאטת BRAT הקלאסית בלבד (בננה, אורז, רסק תפוחים וטוסט), אלא לשמור על תזונה קלה לעיכול אך גם מזינה יותר.
דיאטת BRAT נחשבה בעבר מועילה, אך כיום ידוע שהיא דלה מדי בחלבון, שומן וקלוריות ועלולה לעכב התאוששות. במקום זאת, ההנחיות של ה־WHO וה־ESPGHAN ממליצות לשלב מזונות פשוטים שקל לעכל – כמו אורז לבן, תפוח אדמה מבושל, טוסט או קרקר פשוט, עוף או הודו מבושלים, יוגורט טבעי עם חיידקים חיים, מרק ירקות ובננה בשלה – יחד עם הקפדה על שתייה מרובה או תמיסות ORS להחזרת נוזלים ומלחים.
התזונה הזו עוזרת לגוף להתאושש מהר יותר ומספקת חלבון ואנרגיה לתיקון רירית המעי, מבלי להעמיס על מערכת העיכול.
בזמן שלשול חשוב להבדיל בין סוגים שונים של מוצרי חלב. חלב רגיל, שוקו, שמנת וגבינות רכות אינם מומלצים, מאחר שבשלשול חריף הגוף מייצר פחות מהאנזים לקטאז, האחראי על פירוק הלקטוז (סוכר החלב). כתוצאה מכך, הלקטוז לא מתפרק וגורם לגזים, נפיחות ולעיתים גם להחמרת השלשול. מחקר רחב מצא כי תפריט נטול לקטוז אצל ילדים עם שלשול חריף קיצר את משך המחלה והפחית סיבוכים (Gaffey et al., 2013).
לעומת זאת, יוגורט טבעי, לבן או קפיר יכולים דווקא להועיל. החיידקים שבהם מפרקים חלק גדול מהלקטוז כבר בתהליך הייצור, והם מוסיפים לגוף חיידקים “טובים” שמאזנים את המעי. מחקר קליני הראה כי יוגורט קיצר את משך השלשול בילדים (Mattos-Costa Ribeiro et al., 2004), וסקירה נוספת מצאה כי פרוביוטיקה ביוגורט משפרת את איזון חיידקי המעי (Kaila & Isolauri, 1996).
מרקים עדינים כמו מרק גזר, תפוח אדמה או אורז נחשבים לבחירה טובה במיוחד, מאחר שהם מסייעים להחזיר לגוף נוזלים ואלקטרוליטים (מלחים) ומספקים אנרגיה קלה לעיכול (Brown, 1994). גם ירקות מבושלים, שאינם עשירים בסיבים קשים, נסבלים היטב ותורמים להתאוששות.
בזמן שלשול הגוף מאבד כמות גדולה של נוזלים, ולכן חובה להקפיד על שתייה מרובה. מומלץ לשתות מים, תה צמחים עדין (כמו קמומיל או נענע) או מרק צח. במקרים חמורים יותר כדאי להשתמש בתמיסות מלחים (ORS) – שניתן לרכוש או להכין בבית. תמיסות על בסיס אורז או גלוקוז מסייעות לשפר את ספיגת הנוזלים במעי (Behrens et al., 1990).
כדי למנוע החמרה, חשוב להימנע ממזונות שומניים או חריפים, ממשקאות עם קפאין (כמו קפה, תה שחור וקולה) ומירקות לא מבושלים או עשירים בסיבים קשים. מזונות אלו מגבירים את פעילות המעיים ועלולים להאריך את משך השלשול (Steffen & Gyr, 2004).
המסקנה הברורה היא שלא צריך להפסיק לאכול כשיש שלשול – אלא לבחור נכון. תפריט הכולל אורז, בננה, תפוח אפוי, טוסט, ירקות מבושלים ומרקים עדינים מסייע לגוף להחלים מהר יותר. יש להימנע ממוצרי חלב רגילים, אך יוגורט טבעי או לבן יכולים דווקא לעזור בזכות החיידקים הטובים שבהם. חשוב מאוד לשתות הרבה מים או תמיסות מלחים ולהחזיר לגוף את מה שאיבד.
אם השלשול נמשך מעל שלושה ימים, מופיעים חום, דם בצואה או סימני התייבשות – יש לפנות לרופא.